Ten przepis kulinarny na zupę grochową, potocznie nazywaną grochówką z pewnością zasmakuje i przypomni cudowne chwile w jednostce wojskowej nie jednemu mężczyźnie…
Składniki przepisu kulinarnego:
- 300 g suchego grochu
- 150 g wędzonego boczku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 por
- ½ selera
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- bazylii lub cząbru
- 1 łyżeczka mąki
- sól, pieprz
Wykonanie przepisu kulinarnego:
- Groch opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na 8 godzin. Odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować 1,5 godziny. Miękki groch odcedzić i przetrzeć przez sito.
- Warzywa obrać, opłukać, pokroić zalać 1,5 l wody, posolić i gotować 30 minut. Wywar odcedzić, mocno odciskając warzywa i połączyć z przetartym grochem.
- Boczek pokroić w dużą kostkę i podsmażyć. Skwarki wyjąć z patelni, a na tłuszczu usmażyć obraną, opłukaną i posiekaną cebulę. Cebulę oprószyć mąką, wymieszać, rozprowadzić małą ilością zimnej wody i wlać do zupy.
- Doprawić solą, roztartym czosnkiem i ziołami. Zupę podawać z grzankami z bułki pokrojonej w kostkę, posypaną skwarkami z boczku.
- Zupę można również podawać z kaszą perłową lub ryżem.