Zupa o wykwintnym smaku i aromacie z doskonałymi pulpecikami z ryby. Zaskocz znajomych i wypróbuj nasz przepis kulinarny…
Składniki przepisu kulinarnego:
- 800 g ryb
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 1 por
- 2 cebule
- 1 liść laurowy
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 50 g tartej bułki
- 1 jajko
- 1 łyżka pokrojonej
- natki pietruszki
- sól, pieprz
Wykonanie przepisu kulinarnego:
- Rybę sprawić, opłukać, warzywa obrać. Rybę zalać 1,2 l wody, dodać liść laurowy i warzywa z wyjątkiem 1 cebuli, wodę osolić i gotować 30 minut.
- Wywar przecedzić, rybę obrać z mięsa, szkielety i warzywa odcisnąć do wywaru.
- 1 cebulę posiekać, przesmażyć na łyżce masła, zmielić z mięsem z ryb, wymieszać z bułką, 1 łyżką mąki i jajkiem. Masę doprawić. Formować pulpety wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w 2 łyżkach mąki, gotować w wywarze 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię i odcedzić.
- Przesmażyć 2 łyżki mąki na 1 łyżce masła, rozprowadzić 4 łyżkami wody, wlać do zupy gotować 3 minuty ,dodać pulpety, natkę i podawać.
- Do zupy można dodać 100 ml śmietanki lub wywar gotować ze 100 ml białego wina