Do przygotowania bakłażanow w cieście potrzebujemy baklazany, mąkę, jajka, mleko, oliwę, cukier puder oraz przyprawy. Życzę smacznego!!!
Składniki:
- 800 g bakłażanów
- 200 g mąki
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- 1 łyżeczka oliwy
- szczypta cukru pudru
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Jajka wbić do naczynia, wlać mleko, dodać 150 g mąki, oliwę, szczyptę cukru pudru, osolić i wymieszać ciasto. Odstawić na 15 minut i następnie ubić je lekko trzepaczką. Bakłażany opłukać, odciąć łodyżkę z listkami, pokroić na plastry grubości 7 – 8mm, osolić, oprószyć pieprzem. Osuszyć plastry bakłażanów ściereczką, obtaczać w pozostałej mące i zanurzać w cieście naleśnikowym. Smażyć bakłażany na gorącym tłuszczu z obu stron i gdy się zrumienią, dosmażać na małym ogniu przez 5 minut. Osączyć z tłuszczu i podawać z ostrym sosem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













