Do przygotowania bakłażanow w cieście potrzebujemy baklazany, mąkę, jajka, mleko, oliwę, cukier puder oraz przyprawy. Życzę smacznego!!!
Składniki:
- 800 g bakłażanów
- 200 g mąki
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- 1 łyżeczka oliwy
- szczypta cukru pudru
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Jajka wbić do naczynia, wlać mleko, dodać 150 g mąki, oliwę, szczyptę cukru pudru, osolić i wymieszać ciasto. Odstawić na 15 minut i następnie ubić je lekko trzepaczką. Bakłażany opłukać, odciąć łodyżkę z listkami, pokroić na plastry grubości 7 – 8mm, osolić, oprószyć pieprzem. Osuszyć plastry bakłażanów ściereczką, obtaczać w pozostałej mące i zanurzać w cieście naleśnikowym. Smażyć bakłażany na gorącym tłuszczu z obu stron i gdy się zrumienią, dosmażać na małym ogniu przez 5 minut. Osączyć z tłuszczu i podawać z ostrym sosem.