Skladniki jakie będą nam potrzebne do przygotowania zapiekanej brukselki to; maslo, brukselka, maka, mleko, żółtko,ser, oraz przyprawy. Życzę smacznego!!!
Składniki:
- 700 g brukselki
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- 1 żółtko
- 100 g utartego sera
- sól, pieprz
- cukier
Przygotowanie:
Brukselkę oczyścić ze zwiędłych listków, przyciąć głąby, opłukać, zalać wrzącą wodą, osolić, osłodzić szczyptą cukru, gotować 20 minut bez przykrycia, odcedzić, przesmażyć na 1 łyżce masła nie rumieniąc i zdjąć z ognia. Mąkę przesmażyć na pozostałym maśle, wlać mleko, gotować 10 minut mieszając, zdjąć z ognia, dodać żółtko, wymieszać, dodać połowę utartego sera i doprawić sos solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania ułożyć brukselkę zalać ją sosem, posypać resztą sera i zapiekać 20 minut w temperaturze 200 st.C. Do sosu można dodać 100 ml śmietany.