Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierogi z wieprzowiną gotowane na parze

Zdrowe i smaczne pierogi z wieprzowiną gotowane na parze. Polecam serdecznie i życzę smacznego!!!

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli

Farsz:

  • 30 dag.mielonej wieprzowiny
  • 10 dag. mrożonych krewetek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • kawałek imbiru
  • 3 dymki
  • sol
  • pieprz

Sos:

  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • łyżka oleju arachidowego
  • 10 dag.orzeszków ziemnych
  • do posypania:
  • pół pęczka szczypiorku
  • papryczka chilli

Przygotowanie:

Do mąki wlać 3/4 szklanki letniej wody i wyrobić gładkie ciasto. Mięso wymieszać z posiekanymi krewetkami, dodać starty imbir i posiekane dymki. Wlać sos sojowy i wino ryżowe. Przyprawić solą i pieprzem.

Przyrządzić sos: sos sojowy wymieszać z posiekanym czosnkiem, cebulą, olejem, sokiem z cytrynyi uprażonymi na suchej patelni orzeszkami. Ciasto cienko rozwałkować i wykroić kółka. Układać na nich farsz i zlepiać pierogi. W garnku zagotować wodę i ułożyć pierogi na wkładce do gotowania na parze. Gotować ok. 15 minut. Posypać posiekanym szczypiorkiem i chilli. Pierogi podawać z sosem.