Znakomity pomysł na deser podawany przy okazji wyniosłych uroczystości. Idealny pomysł na tort urodzinowy, który stosunkowo łatwo można przygotować samemu.
Składniki:
- 2 okrągłe blaty z ciemnego biszkoptu
- 2 opakowania waniliowego serka homogenizowanego
- 500 ml naturalnego jogurtu
- 2-3 łyżki żelatyny
- 5 pomarańczy
- 3-4 łyżki likieru pomarańczowego
- ruloniki z ciemnej i białej czekolady
Przygotowanie:
Z jednej całej pomarańczy wyciskamy sok. Pozostałe pomarańcze obieramy. Dwie pomarańcze kroimy w plastry a kolejne dwie w kostkę. Sok podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Mieszamy z jogurtem.
Całość wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu łączymy z serkiem waniliowym a następnie dodajemy do tego pokrojone w kostkę pomarańcze i likier. Jeden blat kładziemy w tortownicy. Odkładamy dwie łyżki kremu serowo-pomarańczowego a resztę kremu układamy na biszkopcie. Przykrywamy drugim blatem. Wierzch i boki smarujemy pozostawionym kremem i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem dekorujemy torcik plastrami pomarańczy i posypujemy rulonikami z czekolady.