Pyszne, zdrowe i pożywne danie. Oryginalna propozycja na obiad zamiast tradycyjnych kotletów. Przepis kulinarny dość łatwy do wykonania – nawet amator poradzi sobie z przygotowaniem roladek. Roladki najlepiej smakują ze świeżym szpinakiem!
Składniki:
- 4 filety z piersi indyka
- ząbek czosnku
- 1 cebula
- 25 dag. świeżego szpinaku
- olej z pestek winogron
- 4 plastry szynki wędzonej
- 4 plastry żółtego sera
- pieprz czarny
Przygotowanie:
Filety rozbij na cienkie plastry i posyp pieprzem. Na rozgrzanym na patelni usmaż drobno pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie dodaj szpinak i smaż kilka minut. Na plastrach mięsa układaj kolejno mieszankę z patelni, plaster szynki i plaster sera żółtego. Zwiń roladki i zawiń nitką aby się nie rozpadły. Roladki obsmaż z każdej strony na oleju z pestek winogron. Przełóż do naczynia żaroodpornego i polej pozostałym tłuszczem. Piec 20 minut w temp. 200 stopni.