Gulasz jest węgierskim daniem narodowym, a jego nazwa wywodzi się od pasterzy wypasających bydło (gulyás). W jego składzie znajdziemy m.in. mięso, cebulę i paprykę. Zazwyczaj do przygotowania tej potrawy wykorzystuje się mięso wołowe, ale my zaprezentujemy jego polski wariant z wieprzowiną.
Składniki:
- 80 dag łopatki wieprzowej
- 4 łyżki oleju
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 5 strąków kolorowej papryki
- 2 kostki bulionu warzywnego
- 4 ziemniaki
- mielona słodka i ostra papryka
- tymianek
- bazylia
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 15 dag mąki
- 2 jajka
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, pokroić w kostkę, zrumienić na oleju.
- Dodać posiekany czosnek i cebule, pokrojone w paski papryki i smażyć przez 3 minuty.
- Kostkami bulionu rozpuszczonymi w 4 szklankach wrzątku zalać mięso i warzywa, dusić pod przykryciem około 40 minut.
- Ziemniaki, umyć, pokroić w kostkę, włożyć do rondla z mięsem. Doprawić do smaku słodką i ostrą papryką, posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu 8-10, minut, cały czas mieszając. Koncentrat pomidorowy rozrobić z kilkoma łyżkami wywaru z gulaszu. Dodać do rondla i wymieszać. Gotować na małym ogniu kilka minut.
- W misce ucierać drewnianą łyżką przesianą mąkę z jajkami, szczyptą soli i odrobiną wody. Ciasto rozsmarować na deseczce do krojenia. Ostrym nożem maczanym we wrzątku odcinać cieniutkie kluseczki prosto do rondla z gulaszem. Mieszać i gotować około 10 minut. Ponownie doprawić do smaku.
- Posypać ziołami.