Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Gulasz węgierski

Gulasz jest węgierskim daniem narodowym, a jego nazwa wywodzi się od pasterzy wypasających bydło (gulyás). W jego składzie znajdziemy m.in. mięso, cebulę i paprykę. Zazwyczaj do przygotowania tej potrawy wykorzystuje się mięso wołowe, ale my zaprezentujemy jego polski wariant z wieprzowiną.

Składniki:

  • 80 dag łopatki wieprzowej
  • 4 łyżki oleju
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 5 strąków kolorowej papryki
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 4 ziemniaki
  • mielona słodka i ostra papryka
  • tymianek
  • bazylia
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 15 dag mąki
  • 2 jajka


Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, pokroić w kostkę, zrumienić na oleju.
  2. Dodać posiekany czosnek i cebule, pokrojone w paski papryki i smażyć przez 3 minuty.
  3. Kostkami bulionu rozpuszczonymi w 4 szklankach wrzątku zalać mięso i warzywa, dusić pod przykryciem około 40 minut.
  4. Ziemniaki, umyć, pokroić w kostkę, włożyć do rondla z mięsem. Doprawić do smaku słodką i ostrą papryką, posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu 8-10, minut, cały czas mieszając. Koncentrat pomidorowy rozrobić z kilkoma łyżkami wywaru z gulaszu. Dodać do rondla i wymieszać. Gotować na małym ogniu kilka minut.
  5. W misce ucierać drewnianą łyżką przesianą mąkę z jajkami, szczyptą soli i odrobiną wody. Ciasto rozsmarować na deseczce do krojenia. Ostrym nożem maczanym we wrzątku odcinać cieniutkie kluseczki prosto do rondla z gulaszem. Mieszać i gotować około 10 minut. Ponownie doprawić do smaku.
  6. Posypać ziołami.