Rozpoczął się sezon na grzybobrania. W lasach roi się od borowików, kurek czy podgrzybków. W związku z tym dzisiaj przepis na zapiekankę ziemniaczaną z grzybami. Danie bardzo smaczne oraz proste i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
- 800 gram ziemniaków,
- 1 litr mleka,
- 200 ml śmietany 36%,
- 30 dag grzybów (wg uznania),
- 2 łyżki masła,
- 30 dag sera żółtego.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, pokroić w plastry.
- Do garnka wlać mleko, śmietanę i włożyć ziemniaki.
- Gotować 10 minut często mieszając.
- W rondelku na maśle podsmażyć grzyby (można doprawić solą, wegetą, ziołami).
- Do wysmarowanego naczynia żaroodpornego układać ziemniaki, dolać 3 łyżki mleka (z garnka w którym gotowane były ziemniaki), następnie grzyby i ser żółty. Wszystko można delikatnie podsypać bułką tartą. I tak układamy warstwy do końca.
- Piec w piekarniku w temperaturze 180stopni przez około 40-45 min. Po wyjęciu i podaniu na talerze proponuję posypać szczypiorkiem.