Marchewkowe babeczki to doskonały deser lubiany zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Przygotowanie i pieczenie babeczek nie zajmuje dużo czasu więc doskonale sprawdzą się przy wizycie niespodziewanych gości.
Składniki:
- 250 g marchewki
- 150 g masła lub margaryny
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 200 g mąki
Przygotowanie:
- Ustaw piekarnik na 200°C.
- W garnku rozpuść masło.
- W tym samym czasie zetrzyj na tarce marchewkę.
- Startą marchewkę wymieszaj w misce razem z roztopionym masłem i cukrem.
- Wsyp mąkę i wbij 2 jajka.
- Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
- Nałóż ciasto do foremek.
- Babeczki piecz w piekarniku przez 18 minut.
- Po 18 minutach wyjmij babeczki (sprawdź wykałaczką czy są już upieczone – jeżeli ciasto zostanie na wykałaczce to włóż babeczki jeszcze na 2 minuty do piekarnika).