Zaletą babeczek jest to, że nie są one zbyt słodkie. Wystarczy, zagnieść ciasto, następnie upiec z niego babeczki i nadziać je masą budyniową, którą możemy zabarwić na dowolny kolor barwnikami spożywczymi.
Pyszne babeczki, które zachwyciły moich bliskich. Smakują cudownie, ponieważ nie są zbyt słodkie, a wręcz w sam raz! Z podanych składników zrobimy ok. 20 babeczek
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
Krem:
- 400ml mleka
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 g masła
Dodatkowo:
- foremki do babeczek
- do zdobienia owoce, perełki,posypki cukrowe, barwniki spożywcze
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i sprawnie zagniatać ciasto do momentu sklepienia się wszystkich składników ze sobą. Schłodzić w lodówce ok. 10-15 minut. Foremki do babeczek wysmarować tłuszczem, a następnie wylepiać je ciastem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Masa:
W garnku rozpuścić masło w 300 ml mleka. W pozostałym mleku zmieszać budyń, mąkę i cukier. Gdy masło z mlekiem zacznie się lekko gotować, wlać do rondelka rozmieszany budyń. Gotować masę cały czas energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Zdjąć z ognia, ostudzić.
Babeczki nadziewać masą, którą możemy wcześniej zabarwić na dowolny kolor barwnikami spożywczymi (nie zmieni to smaku masy). Dowolnie, fantazyjnie ozdobić babeczki.
Smacznego!!