Mięso jest składnikiem większości diet. Mięso drobiowe wyróżnia się tym, iż zawiera dużo cynku wspomagającego odporność oraz witaminę PP, która chroni układ nerwowy i przewód pokarmowy. Dodatkowo znajdujące się w drobiu witaminy z grupy B pełnią ważną funkcję w budowie komórek i ich regeneracji.
Zrównoważona dieta jest podstawowym czynnikiem utrzymania zdrowia, urody i dobrego samopoczucia. Posiłki powinny być regularne oraz zróżnicowane pod względem kaloryczności i wartości odżywczych. Dietetycy zalecają spożywanie dużej ilości zielonych warzyw oraz niskotłuszczowego nabiału, bez ograniczeń można również jeść drób. Firma Cedrob, lider w produkcji mięsnej i przetworów drobiowych w Polsce, ma w swojej ofercie wiele produktów, które doskonale sprawdzą się niemal w każdej diecie.
Drób a czerwone mięso
Mięso jest nieodłącznym elementem diety każdego człowieka, a zapotrzebowanie na jego składniki odżywcze mają zarówno kobiety, jak i mężczyźni, dzieci i dorośli. Jednak specjaliści ostrzegają – mięso mięsu nierówne. Portal fitness.wp.pl podaje, iż wołowina zawiera w sobie dużo tłuszczu, jest ciężkostrawna oraz zawiera mniej pełnowartościowego białka niż mięso drobiowe. Podaje również, iż równie istotną zaletą mięsa drobiowego jest duża zawartość cynku wspomagająca odporność oraz witaminy PP, która chroni układ nerwowy oraz przewód pokarmowy. Dlatego decydując się na wędlinę do kanapek warto przemyśleć zakup – zamiast tradycyjnej szynki zdecydować się na lekką polędwicę z piersi kurczaka lub schab drobiowy w majeranku marki Cedrob.
Pełnowartościowe białka i nie tylko…
Białe mięso, zwłaszcza piersi kurze, są doskonałym źródłem pełnowartościowych białek. Walory zdrowotne drobiu podnosi również większa, niż w przypadku innych mięs zawartość tłuszczy nienasyconych. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko zachorowania na miażdżycę. Niewielka ilość kalorii – 85 kcal w 100 g mięsa indyka i tylko 125 kcal w 100g mięsa kurczaka chronią też przed nadwagą. Dlatego warto kilka razy w tygodniu, zamiast wołowego befsztyka spróbować delikatnej i soczystej piersi kurczaka (dane na podstawie informacji z portalu: fitness.wp.pl).
Zawarte w mięsie drobiowym witaminy z grupy B odgrywają istotną rolę w budowie komórek i ich regeneracji, co jest szczególnie istotne w przypadku układu nerwowego. Witamina A, niezbędnik do zachowania dobrego wzroku i pięknej skóry, jest także ważnym wsparciem układu odpornościowego – podaje internetowy Poradnik medyczny (poradnikmedyczny.pl) Te substancje odżywcze można znaleźć niemal we wszystkich produktach i przetworach drobiowych firmy Cedrob.
Zawsze warto mieć w zamrażalniku kilka smacznych porcji drobiowego mięsa by z łatwością przygotować lekki obiad dla rodziny. Delikatne i niskotłuszczowe polędwice ogrodowa, sopocka, czy królewska (wszystkie poniżej 165 kcal w 100g) produkcji Cedrob uzupełnią nie tylko zdrowe śniadanie, ale sprawdzą się również podczas eleganckiego przyjęcia. Prostym i zdrowym dodatkiem od firmy Cedrob do wszelkiego rodzaju sałat będzie wędzona pierś kurczęca lub tradycyjna szynka z piersi kury.
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy przewiduje, iż w 2011 spożycie drobiu w Polsce będzie nadal rosło. Świadczy to o dość wysokiej świadomości Polaków w kwestii zdrowej diety. Jednak trzeba pamiętać, że wszelkie walory zdrowotne mogą zostać utracone poprzez niewłaściwy sposób podania. Najlepiej wybierać potrawy z piersi kurczaka i indyka, są one niskokaloryczne i mają doskonale walory smakowe. Można je przyrządzać na wiele sposobów, nie obawiając się negatywnego wpływu na zdrowie.