Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Pasta śledziowa z ziemniakiem

Kolejnym śledziowym przysmakiem będzie przepis na kremową pastę na bazie śledzi a’la Bismarck. Do jej przygotowania potrzebujesz kilku składników takich jak: płaty śledziowe a’la Bismarck Contimax, jogurt naturalny lub śmietana, majonez, gotowany ziemniak oraz pietruszka.

Przepis na kremową pastę na bazie śledzi a’la Bismarck

Składniki:

  • 2 płaty śledziowe a’la Bismarck Contimax
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 1 1/2 łyżki majonezu
  • 1 średni gotowany ziemniak
  • pietruszka / szczypiorek

Przygotowanie:
Ugotowanego ziemniaka ułożyć w wysokiej w miseczce, wygodnej do miksowania. Dorzucić płaty śledziowe a’la Bismarck (np. firmy Contimax), osuszone i obrane ze skóry. Dodać majonez oraz przyprawy – najlepiej świeżą pietruszkę lub szczypiorek. Całość zmiksować blenderem.

Pasta śledziowa idealnie nadaje się do serwowania na małych kanapeczkach z razowego pieczywa lub na pokrojonej świeżej bagietce. Do pasty możemy dodać pokrojony szczypiorek lub drobno posiekaną pietruszkę. Ciekawym rozwiązaniem będzie też wypełnienie śledziową pastą małych pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół, po wydrążeniu z nich miąższu. Możemy je podać na początku przyjęcia jako smakowite amuse-bouche.

Nasza rada: śmietana nada paście gęstszą i bardziej kremową konsystencję, jednak tym, którzy unikają zbędnych kalorii proponujemy zastąpienie jej jogurtem naturalnym, dodatkowo bogatym w zdrowe probiotyczne bakterie.

Smacznego!
Przepis i zdjęcie: Contimax S.A.