Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tropikalna sałatka śledziowa z grejpfrutem

Przygotowaliśmy dla Was znakomity przepis na sałatkę śledziową z grejpfrutem i pomarańczą. Do jej przygotowania potrzebujesz m.in.: filetów śledziowych a’la Maties Contimax, grejpfruta, pomarańczy, cebuli czerwonej, suszonej żurawiny oraz płatków migdałowych.

Przepis na oryginalną sałatkę śledziową z grejpfrutem i pomarańczą.

Składniki:

  • 3 filety śledziowe a’la Maties Contimax
  • 1 grejpfrut pokrojony w kostkę
  • 1 pomarańcza pokrojona w kostkę
  • 1/2 cebuli czerwonej pokrojonej w drobne talarki
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • łyżka płatków migdałowych
  • świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:
Pomarańczę i grejpfruta kroimy w kostkę, starając się oddzielić miąższ od białej błony między cząstkami owoca. Filety śledziowe a’la Matias (np. firmy Contimax) kroimy w kostkę, a czerwoną cebulę w cienkie talarki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Wykładamy do miseczek, każdą porcję posypując płatkami migdałowymi i suszoną żurawiną.

Tropikalna sałatka śledziowa z grejpfrutem i pomarańczą to przede wszystkim oryginalne i zaskakujące połączenie smaków – słonego śledzia, soczystych,słodko-gorzkich owoców cytrusowych oraz suszonej żurawiny. Idealnie nadaje się na lekką przekąskę w ciągu dnia, możemy ją też zaserwować w roli niecodziennej przystawki na domowym przyjęciu. Oprócz walorów smakowych, sałatka śledziowa jest także zdrową alternatywą dla ciężkich dań w naszej codziennej diecie. Jest źródłem kwasów omega 3 zawartych w śledziu oraz witaminy C, w którą bogate są z kolei owoce cytrusowe i żurawina.

Nasza rada: przygotowanie sałatki zajmuje nie więcej niż 15 minut, dlatego najlepiej zrobić ją na krótko przed podaniem. Dzięki temu w sałatce nie będzie za dużo soku, który z czasem wypuściłyby owoce.

Smacznego!
Przepis i zdjęcie: Contimax S.A.