Obecnie karnawał w Polsce to miks pomysłów, kultur i muzycznych klimatów. Coraz popularniejsze stają się także spotkania pod hasłem “jak za czasów PRLu”. Ciekawym akcentem takiej imprezy mogą być drinki o nazwach takich jak m.in. Dajpierożka, czy Ochotnicza straż pożarna. Sprawdź jak je przygotować!
Po szampańskiej sylwestrowej zabawie przyszedł czas na karnawałowe szaleństwo. W wielu miejscach na świecie obchodzi się go bardzo hucznie, najlepszym tego przykładem może być Brazylia. W Polsce świętowany jest na wiele różnych sposobów: Mogą to być zabawy w stylu lat 60, 70, 80 czy 90, a coraz częściej pojawiają się imprezy tematyczne pod hasłem m.in. disco polo czy PRL. W tym czasie wyobraźnia nie ma granic!
Najsłynniejszym karnawałem na świecie jest karnawał w Rio de Janeiro. Gorące rytmy samby i salsy, piękne tancerki i kolorowe widowisko co roku przyciąga rzeszę widzów z całego świata, którzy niemal natychmiast zakochują się w brazylijskich rytmach. Drugim co do wielkości jest karnawał w Londynie tzw. Bank Holiday Monday, który trwa dwa dni i odbywa się w sierpniu. W każdym kraju karnawał ma swoją jedyną i nie powtarzalną atmosferę i jest obchodzony jeśli nie hucznie to uroczyście.
W Polsce obyczaje karnawałowe mają swoją długą historię. Dawną tradycją karnawału w Polsce, zwanego wtedy zapustami były wielkie eleganckie bale w których uczestniczyły panny na wydaniu, prezentujące swoje wdzięki. Wkraczały na salony w poszukiwaniu mężów. Równie modne były maskarady, czyli bale przebierańców gdzie obowiązkowym rekwizytem były piękne kolorowe maski nadające zabawie tajemniczości. Zabawa ta wywodzi się z Włoch i została zapoczątkowana już w okresie renesansu. Dodatkowymi atrakcjami staropolskich zapust były śnieżne kuligi czy ogromne ogniska na których pieczona była własnoręcznie upolowana dziczyzna. Od tamtych czasów tradycja karnawału ewoluowała i na dzień dzisiejszy niczym nie przypomina uroczystości sprzed dziesiątek lat. Karnawał stał się mixem pomysłów, kultur i muzycznych klimatów. Ogniska i kuligi ustąpiły miejsca imprezom w klubach, barach i na prywatkach a maskarady odeszły w niepamięć.
Wśród pomysłów na karnawał królują imprezy tematyczne. Zabawy do białego rana przy muzyce z 60, 70, 80 czy 90, klimat w stylu disco polo czy latino. Ostatnio coraz popularniejsze stają się również imprezy pod hasłem ‘jak za czasów PRLu’. Na takich imprezach obowiązuje dress code, muzyka jest specjalnie selekcjonowana a na stołach pojawia się jedzenie i picie przypominające o tamtych czasach. Na liście menu pojawić się mogą pozycje wyciągnięte wprost z czasów PRLu. Dobrym pomysłem na takie imprezy mogą być drinki o swojsko brzmiących nazwach np. Dajpierożka (50 ml wódki Żytniej, limonka maraska, kruszony lód, cukier) i Ochotnicza straż pożarna (40ml wódki Żytniej, 65 ml soku pomidorowego, kostki lodu, sos worcestershire, sól selerowa, pieprz, tabasco), które idealnie pasować będą do klimatu zabawy.