Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Na karnawałowej domówce postaw na przekąski!

Masz ochotę zorganizować imprezę karnawałową w domu, w gronie przyjaciół? Musisz zadbać o doborowe towarzystwo, taneczną muzykę i smakowite przekąski. Sprawdź jakie menu polecamy!

Po święcie Trzech Króli, rozpoczął się dawno wyczekiwany karnawał. To czas zabawy i radości, kiedy częściej wychodzimy do klubów i spotykamy się ze znajomymi. Doskonałym pomysłem jest także zorganizowanie zabawy w domu, w kameralnym gronie przyjaciół. Aby wyśmienicie się bawić wystarczy towarzystwo znajomych, dobra muzyka i smakowite przekąski. Podpowiadamy, jak zadbać o to, by naszym gościom nie zabrakło energii do tanecznych szaleństw przez całą noc! Oto kilka prostych sposobów.

Zorganizuj imprezę tematyczną
Zanim zaplanujemy nasze domowe karnawałowe przyjęcie, zastanówmy się nad jego tematyką oraz konwencją. Tym sposobem zyska ono niepowtarzalny charakter. Możemy np. urządzić bal maskowy lub namówić gości do zabawy w stylu lat siedemdziesiątych. Pomysłów jest naprawdę wiele, a wszystko zależy tylko od naszej kreatywności. Kiedy już mamy temat imprezy, pora zatroszczyć się o dobranie odpowiedniej muzyki, która jest bardzo ważnym elementem karnawałowej zabawy. Najlepiej wcześniej ułożyć listę przebojów z ulubionymi utworami, a następnie wyznaczyć osobę odpowiedzialną za obsługiwanie muzycznego sprzętu. Następny krok to przystrojenie mieszkania na tę wyjątkową okazję. Używając różnego rodzaju dekoracji możemy stworzyć klimat, który podkreśli temat naszej imprezy. Z pomocą przyjdą nam wszelkiego rodzaju balony, serpentyny oraz kolorowe maski. Kiedy dom jest już udekorowany, a muzyka dobrana, najwyższy czas przygotować oryginalne i lekkie przekąski.

Koreczki w wersji kreatywnej
Ciekawe i odpowiednio skomponowane menu, to jeden z najważniejszych punktów całej zabawy. Aby nie spędzać w kuchni wielu godzin, najlepszym rozwiązaniem jest przyrządzenie prostych potraw, w postaci kanapeczek, koreczków i sałatek. Dobrym pomysłem jest przygotowanie koreczków w wersji kreatywnej, ich podstawą powinny być rzecz jasna kabanosy i żółty ser. A zatem do dzieła! – Zamiast podawać tradycyjne, przygotowane wcześniej koreczki, lepiej namówić swoich gości, by sami skomponowali swoje ulubione przegryzki. W tym celu wystarczy pokroić kabanosy na równe, ale nieduże kawałeczki, przygotować pomidorki koktajlowe, kulki melona lub awokado, zielone oliwki oraz ser żółty. Wszystkie składniki można podać w fantazyjnych, porcelanowych miseczkach, które będą jednocześnie elementem dekoracyjnym stołu. Do kabanosów warto przyrządzić gęsty dip np. paprykowy, który podkreśli ich walory smakowe. Można również ustawić w wysokich szklanych pucharkach marynowane cebulki oraz malutkie kolby kukurydzy, które też świetnie komponują się z kabanosami. Trzeba też pamiętać o ustawieniu pojemniczków na zużyte wykałaczki – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych PEKPOL Ostrołęka S.A., producenta Kabanosów Dębowych, zawdzięczających swój wyjątkowy zapach mieszance specjalnie dobranych przypraw i odpowiednim parametrom procesu podsuszania.

Żaglówki z … salami!
Alternatywą dla koreczków mogą być żaglówki z salami. Poza tym, że są pyszne mają jeszcze jedną zaletą – niezwykle atrakcyjnie prezentują się na stole. Jak je przygotować? To niezwykle proste. – Żeby przyrządzić taką przekąskę, potrzebne jest salami, najlepiej już pokrojone w plasterki np. ‘Salami węgierskie PEKPOL’, bagietka, czarne oliwki, ser pleśniowy i serek do smarowania. Bagietką kroimy na małe kromki, każdą smarujemy serkiem. Na wykałaczkę nadziewamy brzeg plasterka salami, kawałek sera pleśniowego, oliwkę i ‘zamykamy’ drugim brzegiem salami. Tak, aby ser pleśniowy i oliwka znalazły się w środku. Tak przygotowany ‘żagiel’ wbijamy w kromkę bagietki – radzi Małgorzata Wódkiewicz.
Oto, jak bez zbędnego wysiłku i wielu godzin w kuchni, można przyrządzić wspaniałe przystawki i przekąski. Teraz wystarczy tylko zadbać o dobrą, karnawałową atmosferę i wyśmienite przyjęcie gotowe!

Pekpol to producent wysokiej jakości wyrobów mięsnych, będący na polskim rynku od ponad 30 lat (początki działalności sięgają 1974 roku). Zakłady Mięsne prowadzą aktywność zarówno na rynku krajowym, jak i za granicą. Firma eksportuje swoje produkty do takich krajów jak: Wielka Brytania, Irlandia, Włochy, Litwa i innych. Gama wyrobów jest bardzo szeroka: wędzonki, kiełbasy cienkie, wędliny podrobowe oraz wyroby blokowe. Sztandarowym produktem firmy są parówki ‘Paryżanki’, które już dwa razy zdobyły laur konsumenta NAJLEPSZE W POLSCE’. Pekpol wciąż poszerza asortyment oraz unowocześnia linie produkcyjne, wprowadzając nowe technologie. Tym samym produkty dostępne są w wielu krajach Unii Europejskiej.