Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw. Przygotowanie tylu dań wymaga pełnego kulinarnego zaangażowania oraz spędzenia w kuchni dużej ilości czasu. Jedną z tradycyjnych potraw serwowanych podczas Wigilii jest barszcz czerwony. W Wigilię zawsze smakuje inaczej niż przez cały rok. Może to być oczywiście zasługa magicznej, świątecznej atmosfery. Prawdopodobnie jednak zmiana smaku barszczu na bardziej wyjątkowy spowodowana jest tym, że podczas Świąt obowiązkowo serwowany jest z uszkami. Trudno wyobrazić sobie wigilijny posiłek bez tradycyjnych, niewielkich pierożków w kształcie ucha. Są obowiązkową potrawą na świątecznym stole i doskonale uzupełniają smak czerwonego barszczu. Samodzielne przygotowanie idealnych w smaku i kształcie uszek nie jest proste – ciasto powinno mieć odpowiednią grubość, farsz powinien być starannie przygotowany i odpowiednio doprawiony. Niezbędna jest też wprawa w lepieniu pierogów i uszek, oraz oczywiście czas, który trzeba poświęcić na ich misterne sklejanie. Właśnie dlatego coraz częściej sięgamy po gotową wersję. Nic w tym dziwnego, skoro potrzeba tylko 14 minut, aby przygotować domowe uszka z grzybami z pomocą marki Jawo. Aby jednak osiągnąć pełnię świątecznego kulinarnego szczęścia, potrzebujemy oczywiście barszczu – dziś proponujemy zatem dwa proste przepisy na tę tradycyjną zupę – jeden dla zapracowanych, drugi zaś dla cierpliwych. Składniki: – 1L wody – 200 g włoszczyzny – 1 liść laurowy – 400 g buraków czerwonych – 3 ziarnka ziela angielskiego – 3 ząbki czosnku – 150 ml koncentratu barszczu czerwonego – sól – pieprz, cukier, majeranek do smaku – uszka z grzybami JAWO 1 op. Przygotowanie barszczu: Włoszczyznę i czerwone buraki rozdrabniamy i zalewamy wodą. Gotujemy z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, majeranku i soli. Do barszczu można również dodać kawałek wędzonego boczku oraz suszone grzyby. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat barszczu czerwonego i do smaku roztarty czosnek i cukier. Całość gotujemy przez ok. 5 minut. Uszka chwilę wcześniej wrzucamy partiami na 3l posolonego wrzątku, uważając by nie przerywać wrzenia. Delikatnie mieszamy i gotujemy 14 minut. Barszcz przygotować możemy także „od podstaw”. Wówczas potrzebować będziemy buraki (ok. 1,5 kg), 2 jabłka, 2 ogórki kiszone, suszone grzyby, cebulę, bulion i przyprawy (liść laurowy, majeranek, sól, pieprz, cukier, czosnek, ziele angielskie). Po ugotowaniu buraków trzemy je grubo na tarce, kroimy pozostałe warzywa, dodajemy czosnek, liść laurowy, majeranek i ziele angielskie, a całość zalewamy wywarem i odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce. Kolejnego dnia przecedzamy, podgrzewamy i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Przygotowany barszcz podajemy z osobno ugotowanymi uszkami. Smacznego!