Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw. Przygotowanie tylu dań wymaga pełnego kulinarnego zaangażowania oraz spędzenia w kuchni dużej ilości czasu. Jedną z tradycyjnych potraw serwowanych podczas Wigilii jest barszcz czerwony. W Wigilię zawsze smakuje inaczej niż przez cały rok. Może to być oczywiście zasługa magicznej, świątecznej atmosfery. Prawdopodobnie jednak zmiana smaku barszczu na bardziej wyjątkowy spowodowana jest tym, że podczas Świąt obowiązkowo serwowany jest z uszkami. Trudno wyobrazić sobie wigilijny posiłek bez tradycyjnych, niewielkich pierożków w kształcie ucha. Są obowiązkową potrawą na świątecznym stole i doskonale uzupełniają smak czerwonego barszczu. Samodzielne przygotowanie idealnych w smaku i kształcie uszek nie jest proste – ciasto powinno mieć odpowiednią grubość, farsz powinien być starannie przygotowany i odpowiednio doprawiony. Niezbędna jest też wprawa w lepieniu pierogów i uszek, oraz oczywiście czas, który trzeba poświęcić na ich misterne sklejanie. Właśnie dlatego coraz częściej sięgamy po gotową wersję. Nic w tym dziwnego, skoro potrzeba tylko 14 minut, aby przygotować domowe uszka z grzybami z pomocą marki Jawo. Aby jednak osiągnąć pełnię świątecznego kulinarnego szczęścia, potrzebujemy oczywiście barszczu – dziś proponujemy zatem dwa proste przepisy na tę tradycyjną zupę – jeden dla zapracowanych, drugi zaś dla cierpliwych. Składniki: – 1L wody – 200 g włoszczyzny – 1 liść laurowy – 400 g buraków czerwonych – 3 ziarnka ziela angielskiego – 3 ząbki czosnku – 150 ml koncentratu barszczu czerwonego – sól – pieprz, cukier, majeranek do smaku – uszka z grzybami JAWO 1 op. Przygotowanie barszczu: Włoszczyznę i czerwone buraki rozdrabniamy i zalewamy wodą. Gotujemy z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, majeranku i soli. Do barszczu można również dodać kawałek wędzonego boczku oraz suszone grzyby. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat barszczu czerwonego i do smaku roztarty czosnek i cukier. Całość gotujemy przez ok. 5 minut. Uszka chwilę wcześniej wrzucamy partiami na 3l posolonego wrzątku, uważając by nie przerywać wrzenia. Delikatnie mieszamy i gotujemy 14 minut. Barszcz przygotować możemy także „od podstaw”. Wówczas potrzebować będziemy buraki (ok. 1,5 kg), 2 jabłka, 2 ogórki kiszone, suszone grzyby, cebulę, bulion i przyprawy (liść laurowy, majeranek, sól, pieprz, cukier, czosnek, ziele angielskie). Po ugotowaniu buraków trzemy je grubo na tarce, kroimy pozostałe warzywa, dodajemy czosnek, liść laurowy, majeranek i ziele angielskie, a całość zalewamy wywarem i odstawiamy na całą noc w chłodne miejsce. Kolejnego dnia przecedzamy, podgrzewamy i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Przygotowany barszcz podajemy z osobno ugotowanymi uszkami. Smacznego!