Składniki
ilość porcji: 4
• 2 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine Bertolli Originale
• 1 duża cebula, drobno posiekana
• 1 duża marchewka, drobno posiekana
• 2 ząbki rozgniecione czosnku
• 8 suszonych pomidorów, drobno posiekanych
• 250 g mielonej wołowiny
• 240 ml czerwonego wina
• 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
• 1 kostka rosołowa, wołowa
• 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku lub majeranku
• 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
• 340 g spaghetti
• 30 g świeżo startego parmezanu
• sól i pieprz
Metoda przygotowania
Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić cebulę, marchewkę, czosnek i suszone pomidory. Smażyć 5–10 minut, często mieszając, aż warzywa zaczną się rumienić.
Dodać wołowinę. Smażyć, mieszając, aż mięso się zrumieni. Dolać wino, wrzucić pomidory z puszki, razem
z zalewą, i pokruszoną kostkę rosołową. Mieszając, dodać zioła i przyprawy. Przykryć i gotować na małym ogniu przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie wrzucić makaron do wrzątku i gotować 10–12 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Dokładnie odcedzić. Spaghetti wymieszać dokładnie z sosem. Posypać parmezanem i podawać.