Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ziemniaki nadziewane boczkiem

Ziemniaki nadziewane boczkiem

Ekspresowa sałatka z ziemniakami, oliwkami, papryką

Ekspresowa sałatka z ziemniakami, oliwkami, papryką

MARYNOWANIE warzyw, owoców- zasady

MARYNOWANIE warzyw, owoców- zasady

Jajeczne hamburgery

Jajeczne hamburgery

Zapiekane sznycelki z żurawiną

Zapiekane sznycelki z żurawiną

Befsztyk wołowy

Befsztyk wołowy

ESTRAGON- ciekawostki, zastosowanie

ESTRAGON- ciekawostki, zastosowanie

Siekane placuszki z kurczaka

Siekane placuszki z kurczaka

TYMIANEK- ciekawostki, zastosowanie

TYMIANEK- ciekawostki, zastosowanie

SUSZENIE grzybów, owoców, warzyw- zasady

SUSZENIE grzybów, owoców, warzyw- zasady

Diabelskie skrzydełka w miodowej polewie

Diabelskie skrzydełka w miodowej polewie

Surówka z marchwi + chrzan

Surówka z marchwi + chrzan

Pomarańczowy sos do drobiu

Pomarańczowy sos do drobiu

Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym

Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym

SAŁATKA Z BRZOSKWINIAMI W SOSIE MIODOWYM

SAŁATKA Z BRZOSKWINIAMI W SOSIE MIODOWYM

Spaghetti bolognese z tabasco

Spaghetti bolognese z tabasco

Spaghetti carbonara

Składniki:
ilość porcji: 4
• 4 łyżki oliwy z oliwek Carbonell
• 125 g pancetty, pokrojonej w drobną kostkę
• 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
• 150 g parmezanu, świeżo startego
• 1 jajko
• 3 żółtka
• sól
• 500g makaronu spaghetti

Metoda przygotowania:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć na niej pancettę (ok. 8 minut). Oprószyć pieprzem i mieszać od czasu do czasu, aż boczek zacznie wydzielać mocny zapach. Przełożyć podsmażoną pancettę wraz z oliwą z patelni do dużej miski i odstawić, żeby lekko przestygła.

W miseczce wymieszać trzepaczką jajko z żółtkami. Przelać mieszaninę do przestudzonego boczku, dodać połowę parmezanu i odstawić. W międzyczasie zagotować w dużym garnku lekko osoloną wodę i ugotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, żeby był al dente (8-10 minut). Odcedzić makaron, zachowując około 150 ml wody, w której się gotował.
Gorący makaron natychmiast przełożyć do miski z mieszaniną jajeczno-serową i dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać nieco wody z gotowania makaronu, aby powstał kremowy sos. W razie potrzeby wmieszać więcej parmezanu. Doprawić solą i pieprzem i podawać z resztą parmezanu.