– Mleko stanowi najlepsze, najłatwiej dostępne i najtańsze źródło doskonale przyswajalnego wapnia, dlatego powinno znaleźć się w diecie każdego z nas – podkreśla dietetyk Katarzyna Szatkowska. O jego dobroczynnych właściwościach ma przypominać Dzień Mleka, który przypada 25 maja… i 1 czerwca.
Światowy Dzień Mleka to wydarzenie ustanowione przez Organizację Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). W tym roku będzie ono celebrowane już po raz 13. FAO postanowiła co prawda, że święto mleka będzie przypadać 1 czerwca, ale w niektórych państwach wydarzenie to jest obchodzone już tydzień wcześniej, czyli 25 maja lub w pierwszych dniach czerwca.
Niezależnie od przyjętej daty, wspomniane święto to okazja, aby przypomnieć o właściwościach mleka i działalności przemysłu mleczarskiego. FAO podkreśla, że mleko jest produktem dostępnym na całym świecie, a zaangażowanie wielu krajów w jego promocję w podobnym czasie dodatkowo podkreśla jego rolę.
– Mleko to najlepsze, najłatwiej dostępne, a przy tym najtańsze źródło doskonale przyswajalnego wapnia, dlatego powinno znaleźć się w diecie każdego z nas – podkreśla Katarzyna Szatkowska, dietetyk, autorka bloga kulinarnego „W Krainie Smaku”, doktorantka na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu.
Pisząc o mleku nie sposób nie wspomnieć o jego rodzajach. Poza mlekiem UHT (poddawanemu sterylizacji, czyli działaniu bardzo wysokiej temperatury rzędu 130-150 st. Celsjusza) wyróżniamy także m.in. mleko tzw. świeże, czyli pasteryzowane – podgrzewane do ok. 70 st. Celsjusza.
Oprócz tego, istnieje także mleko poddawane procesom filtracji (ultra- lub mikrofiltracji). Metoda ta polega na fizycznym pozbawianiu mleka drobnoustrojów. W sklepach pojawia się też mleko acidofilne – fermentowany napój otrzymywany z pasteryzowanego mleka.
Poza tym, na sklepowych półkach znaleźć można mleko ryżowe, sojowe i kokosowe, a więc produkty pochodzenia roślinnego.
W sklepach dostępne jest jednak głównie mleko UHT o różnej zawartości tłuszczu. Które wybrać?
– Jako dietetyk polecam mleko o średniej zawartości tłuszczu, czyli 1,5- 2 proc. Taka ilość jest optymalna, bo pozwala przyswoić obecne w mleku witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Z kolei mleko 3,2 proc. jest bardziej kaloryczne, tym samym wskazane osobom o dużym zapotrzebowaniu energetycznym, np. małym dzieciom. Mleka zupełnie odtłuszczonego nie polecam nikomu, gdyż jest ono pozbawione witamin – podpowiada K. Szatkowska.
Jak się okazuje, wskazówki dot. poziomu tłuszczu w mleku i jego wyrobach znajdują odzwierciedlenie w wyborach konsumentów. Przedstawiciele zakładów mleczarskich zwracają uwagę, że (choć do dyspozycji mamy także chude i pełnotłuste wyroby) coraz większym zainteresowaniem cieszą się produkty półtłuste. Tendencja ta dotyczy m.in. serów.
– Tłuszcz jest ważnym składnikiem nabiału, bo wpływa na przyswajalność m.in. białka. Konsumenci coraz częściej sięgają jednak po nasze sery półtłuste. Obserwujemy większą sprzedaż tych produktów – podkreśla Monika Korbik z Mleczarni Jan Korbik. Ten wielkopolski zakład nie oferuje konsumentom mleka, zajmuje się jednak jego przetwórstwem. Dwa wyroby tej mleczarni – twaróg półtłusty i twarożek półtłusty zostały nagrodzone certyfikatami „Doceń polskie”. Wyróżnienia nadawane są w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, którego celem jest promowanie wysokiej jakości żywności dostępnej na naszym rynku.
Innym laureatem programu jest Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Bochni, która produkuje m.in. kefir 1,5 proc. nagrodzony certyfikatem „Doceń polskie”. Jak podkreślają przedstawiciele bocheńskiego zakładu, popularność tego mlecznego napoju wzrasta latem. Kefir o orzeźwiającym smaku to doskonała propozycja na upalne dni.
– Po fermentowane produkty mleczne, takie jak kefir, jogurt, czy maślanka powinny sięgnąć osoby, które, np. ze względu na nietolerancję laktozy, nie mogą spożywać mleka. Najlepiej wybierać naturalne produkty; te owocowe mogą zawierać bardzo dużo dodatkowego cukru – przestrzega Katarzyna Szatkowska. Dietetyk przypomina także, by mleka i produktów mlecznych nie dosładzać cukrem. – Niesłodzone mleko pijmy z gorzką kawą, pełnoziarnistymi płatkami lub świeżymi owocami i warzywami, w postaci koktajli – podsumowuje.
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.blog.docenpolskie.pl
Program „Doceń polskie” ma na celu promocję wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.
Twórca programu „Doceń polskie” jest współorganizatorem konkursu „BlogerChef” adresowanego do blogerów kulinarnych. Konkurs ten jest kolejnym elementem wsparcia zarówno producentów, których wyroby mogą poszczycić się posiadaniem godła „Doceń polskie”, jak również samego programu.