Bakłażany należą do tej grupy warzyw, których raczej nie spożywamy na surowo. Dlatego na zimę lepiej je "wpakować" w słoiki niż zamrozić... To drugie mogłoby się zresztą zakończyć małą kulinarną katastrofą...
czas: 90 minut
składniki:
1 kg bakłażanów
250 ml oliwy z oliwek
garść z suszonych ziół (bazylia, tymianek, oregano)
przyrządzanie:
Bakłażany pokroić na plastry o grubości 1 cm (nie obierać ze skórki!!!), ułożyć pod rozgrzanym grillem w piekarniku, uprzednio posmarowawszy oliwą. Posypać połową ziół – piec na złoty kolor. Po 10 minutach plasterki bakłażanów przewrócić na drugą stronę, posmarować oliwą, posypać resztą ziół. Gdy obie strony bakłażanów są juz rumiane wyjąć je i lekko ostudzić. Nakładać do słoików umieszczonych uprzednio na 15 minut w piekarniku. Zalać oliwą z oliwek. Słoiki napełniać tak, aby zostało około 2 cm poniżej gwintu. Dokładnie zakręcić, wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego na temperaturę 120 stopni.
uwagi:
Doskonałe na przystawkę posypane żółtym serkiem lub podawane z plasterkami pomidorów. Można też stosować bakłażany jako dodatek do potraw.