Przykład twórczego podejścia do przygotowania posiłków: połączenie tradycyjnie francuskiego przepisu ze smakiem podgrzybków i prawdziwków, którego to smaku większość Europejczyków nie zna.
czas: 60 minut
liczba porcji: 4
składniki:
Ciasto na formę o średnicy 27-28 cm:
250 g mąki
125 masła lub margaryny
1 jajo
szczypta soli
odrobina wody
Nadzienie:
pół kg leśnych grzybów (podgrzybki, prawdziwki lub inne - można je mieszać)
1 duża cebula
olej
czubata łyżka masła
czubata łyżka maki
pół szklanki mleka
1 jajo
20 dkg sera żółtego (najlepiej wędzonego)
sól, pieprz
zioła (tymianek, majeranek)
przyrządzanie:
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto – uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Grzyby oczyścić, umyć i pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w dużym rondlu – dodać grzyby. Dusić do momentu, aż z grzybów wyparuje wilgoć. Doprawić do smaku. Z mąki i masła zrobić rumianą zasmażkę. Trzymając naczynie na ogniu wlać mleko. Dokładnie rozmieszać i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Gdy tak przyrządzony sos nieco ostygnie wbić do niego jajo i dokładnie rozmieszać.
Do grzybów dodać zioła i sos.
Oziębione ciasto rozwałkować, wyłożyć nim uprzednio posmarowaną tłuszczem formę. Nakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Podpiekać przez 10 minut. Następnie na ciasto wylać masę grzybową. Posypać serem i piec około 20 minut.
uwagi:
W podobny sposób w mniejszych foremkach można przygotować tartaletki