Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Tarta leśna

Przykład twórczego podejścia do przygotowania posiłków: połączenie tradycyjnie francuskiego przepisu ze smakiem podgrzybków i prawdziwków, którego to smaku większość Europejczyków nie zna.

czas: 60 minut

liczba porcji: 4

składniki:
Ciasto na formę o średnicy 27-28 cm: 250 g mąki 125 masła lub margaryny 1 jajo szczypta soli odrobina wody   Nadzienie: pół kg leśnych grzybów (podgrzybki, prawdziwki lub inne - można je mieszać) 1 duża cebula olej czubata łyżka masła czubata łyżka maki pół szklanki mleka 1 jajo 20 dkg sera żółtego (najlepiej wędzonego) sól, pieprz zioła (tymianek, majeranek)

przyrządzanie:

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto – uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.

Grzyby oczyścić, umyć i pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w dużym rondlu – dodać grzyby. Dusić do momentu, aż z grzybów wyparuje wilgoć. Doprawić do smaku. Z mąki i masła zrobić rumianą zasmażkę. Trzymając naczynie na ogniu wlać mleko. Dokładnie rozmieszać i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Gdy tak przyrządzony sos nieco ostygnie wbić do niego jajo i dokładnie rozmieszać.
Do grzybów dodać zioła i sos.

Oziębione ciasto rozwałkować, wyłożyć nim uprzednio posmarowaną tłuszczem formę. Nakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Podpiekać przez 10 minut. Następnie na ciasto wylać masę grzybową. Posypać serem i piec około 20 minut.

uwagi:
W podobny sposób w mniejszych foremkach można przygotować tartaletki