
Sałatka ta, dostępna o każdej porze roku, zaskakuje niekonwencjonalnym połączeniem składników. Oto jedna z jej wersji.
czas: 25 minut
liczba porcji: 2
składniki:
1 duże kwaśne jabłko
2-3 łodygi selera naciowego
puszka szprotek w oleju
garść łuskanych włoskich orzechów
oliwa
ocet
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
tymianek
przyrządzanie:
Jabłka obrać pokroić w paski. Seler naciowy umyć i drobno pokroić. Szprotki delikatnie odsączyć z zalewy. Każdą porcję z sałatki przygotowywać na naczyniu, na którym będzie podawana. Układać kawałki jabłka, warstwę selera, podzielone na połówki rybki posypać orzechami. Przygotować sos, którym dość obficie polać sałatkę. Mocno posolić i trochę popieprzyć, na wierzch posypać roztartym w dłoniach tymiankiem.
uwagi:
Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, kiedy smaki się \"przegryzą\".
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













