Treściwe, obfite w cenne składniki odżywcze, a zarazem bardzo smaczne danie główne.
czas: 30 min przygotowanie + 30 min pieczenie
liczba porcji: 4
składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki
10 dag masła
1 żółtko
2 łyżki wody
Nadzienie:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
po 3 łyżki selera korzeniowego i cebuli startych na tarce
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
pół szklanki mleka
pół szklanki wywaru jarzynowego
2 jaja
2 łyżki soku z cytryny
1 czubata łyżka posiekanych kaparów
3 łyżki startego na tarce sera gouda
szczypta curry, świeżo zmielony pieprz, sól, słodka papryka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
przyrządzanie:
Z podanych składników zagnieść szybko gładkie ciasto, które uformować w kulę i – owinięte w folię aluminiową – włożyć do lodówki.
Przygotować w tym czasie nadzienie. Cebulę zeszklić w dużym rondlu. Dodać seler oraz odsączonego tuńczyka. Chwilę smażyć. Wsypać mąkę i curry. Wlać wywar jarzynowy i mleko. Gotować ok. 10 min. Wymieszać następnie z serem, kaparami, sokiem z cytryny przyprawami. Gdy lekko ostygnie, dodać roztrzepane jajka.
Ciasto rozwałkować, wykleić nim wysmarowaną tłuszczem formę do tart. Podpiec. Na podpieczone ciasto wylać nadzienie. Posypać z wierzchu posiekaną natką. Piec ok. 20 min. w temperaturze 180 stopni.