Nie dość, że pyszne, to jeszcze pięknie wyglądające klasyczne włoskie danie
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 30 min
liczba porcji: 4
składniki:
50 dag makaronu spaghetti
1 szklanka mrożonego zielonego groszku lub 1 puszka
1 szklanka ugotowanego bobu (może być mrożony)
1 brokuł
3 łyżki masła
2 szklanki śmietany
1 szklanka startego parmezanu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatułowa
przyrządzanie:
Brokuł podzielić na różyczki. Razem z groszkiem (jeśli jest mrożony) oraz z bobem gotować w osolonej wodzie przez 2-3 minuty, aby nie straciły jędrności. Odsączyć, bób obrać.
Spaghetti wrzucić do dużej ilości, wrzącej, osolonej wody z dodatkiem łyżki oliwy. Gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu na półtwardo.
Na patelni rozgrzać masło, dodać śmietanę i gotować przez chwilę na wolnym ogniu. Wsypać prawie cały parmezan, zostawiając tylko trochę do posypania. Podgrzewać tak, żeby składniki się połączyły i powstał jednorodny sos. Dodać warzywa i natkę pietruszki. Doprawić do smaku. Do gorącego sosu włożyć odsączony makaron. Chwilę podgrzewać. Podawać na ogrzanych miseczkach, posypane parmezanem.
uwagi:
Zamiast brokułu można dodać kalafior, ale wtedy danie nieco straci na wyglądzie.