Aromatyczna zupa z cyklu "nawet ON sobie z nią poradzi"...
przepis z kuchni: polskiej
czas: 20 minut
liczba porcji: 4
składniki:
30 dag średniej wielkości pieczarek
1 litr bulionu grzybowego
łyżka masła
0,15 l słodkiej śmietanki
1 łyżka mąki
sól, pieprz
natka pietruszki
przyrządzanie:
Pieczarki, po umyciu i wysuszeniu należy pokroić na kawałki po długości. Podsmażyć je na patelni na maśle, a następnie wrzucić do przygotowanego uprzednio świeżego bulionu grzybowego. Gotować przez około 10 minut, a następnie dodać rozmieszaną śmietanę z mąką. By śmietana się nie zważyła należy przed wlaniem dodać do niej 2 łyżki gorącego wywaru i szybko rozmieszać. Przyprawić do smaku, a po wlaniu do talerzy posypać natką pietruszki.
uwagi:
By otrzymać mocniejszy, bardziej zdecydowany smak, do zupy, jeszcze w trakcie gotowania, dodać można sporą garść natki pietruszki. Będzie smacznie i zdrowo.