Idealna, drobna przekąska do kieliszka czerwonego wina.
przepis z kuchni: francuskiej
czas: 20 minut
liczba porcji: 4
składniki:
Na 30 kulek:
Masa z twarogiem
150 g sera żółtego
100 g chudego twarogu
100 g sera śmietankowego
Masa z serkiem topionym
120 g serka topionego
20 g sera żółtego
60 g drobno zmielonych orzechów włoskich
Do obtoczenia
60 g posiekanych orzechów włoskich
po 4 łyżki drobno posiekanych świeżych ziół: pietruszki, koperku, szczypiorku
3 łyżki sproszkowanej słodkiej papryki
przyrządzanie:
Żółty ser utrzeć na tarce o drobnych otworach. Wymieszać z twarogiem i serkiem śmietankowym na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Serek topiony rozgnieść widelcem. Dodać ser żółty utarty na tarce o małych otworach i mielone orzechy. Uformować kulki. Kulki z masy twarogowej obtoczyć w posiekanych ziołach, a część w papryce, natomiast kulki z masy z serkiem topionym obtoczyć w mielonych orzechach. Wstawić na około godziny do lodówki.
uwagi:
Z kulkami serowymi doskonale komponują się kawałki selera naciowego.