
Coś dla wegetarian, ale także dla miłośników aromatycznych, lekko podpieczonych warzyw.
przepis z kuchni: włoskiej
czas: Maksymalnie 2,5 h - zależnie od wariantu
liczba porcji: 2
składniki:
200 g mozzarelli
(patrz także składniki ciasta i sosu)
2 pomidory
2 małe cebule
5 -6 szparagów lub 10 - 12 różyczek brokułów
przyrządzanie:
Na cieście CIENKIM lub PUSZYSTYM rozprowadzić SOS POMIDOROWY. Oba placki posypać serem mozzarella. Na wierzchu układać plasterki pomidorów, pokrojoną w piórka cebulę oraz ugotowane wcześniej – najlepiej na parze – szparagi, przekrojone na połówki bądź różyczki brokułów. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
uwagi:
Jest to tylko, oczywiście, nasza propozycja, gdyż równie dobrze smakować będą na pizzy plasterki cukini, ziarna kukurydzy czy kawałki papryki.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













