Proste do przyrządzenia, a zarazem wyszukane danie.
przepis z kuchni: francuskiej
czas: 1 godzina
liczba porcji: 4
składniki:
1 główka kruchej sałaty
1 pęczek białych lub zielonych szparagów
100 gram wędzonego łososia
3 jajka
3 łyżki oliwy z oliwki
3 łyżki octu winnego
2 łyżki posiekanego koperku
sól, świeżo zmielony pieprz
przyrządzanie:
Sałatę umyć i pozostawić, aby wyschła. Szparagi cienko obrać, usuwając zdrewniałe dolne części i gotować przez 10 minut, najlepiej na parze. Odsączyć i zostawić do wystygnięcia. Jajka ugotować na twardo.
Liście sałaty rozdrobnić na kawałki, szparagi pokroić na dwucentymetrowe kawałki. Łososia rozdrobnić. Składniki połączyć i polać przygotowanym wcześniej z oliwy, octu, soli i koperku sosem. Na wierzchu ułożyć ćwiartki jajek.
uwagi:
Podawać z białym pieczywem i kieliszkiem schłodzonego białego wina.