Miłośnicy mocnych smaków musztardy i wędzonego łososia mają wymarzoną dla siebie pastę.
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
50 dag fusilli
10 dag wędzonego łososia
25 dag śmietany
2 łyżeczki musztardy
łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki szczypiorku
sok z cytryny
8 sztuk suszonych pomidorów
2 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz
przyrządzanie:
Łososia pokroić w kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i smażyć przez około minutę. Potem dodawać kolejno śmietanę, prawie cały sczypiorek, musztardę. Składniki doprowadzić do wrzenia, a potem trzymać na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. W tym momencie dodać łososia, skropić sokiem z cytryny i zostawić na małym ogniu mieszając raz na jakiś czas.
Makaron ugotować w lekko posolonej wodzie. By uzyskać lepszy efekt al dente dodać do wody łyżkę oleju. W miseczkach lub talerzach wymieszać z sosem, a następnie udekrować pokrojonymi uprzednio w małe części suszonymi pomidorami, resztką szczypiorku i parmezanem.