To znane również w Polsce danie swoje korzenie ma jednak na Węgrzech.
przepis z kuchni: węgierskiej
czas: 90 minut
liczba porcji: 2
składniki:
4 nieduże strąki czerwonej lub żółtej papryki
1 duża cebula
150 gram ugotowanego ryżu
10-15 dag świeżych grzybów
1 ząbek czosnku
szczypta ostrej papryki w proszku
1 łyżka oleju
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
przyrządzanie:
Od papryki odciąć górę oraz oczyścić ją z nasion. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone drobno grzyby i dusić przez około 10 minut, a następnie wymieszać z ugotowanym na sypko ryże, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, natką pietruszki oraz solą i papryką. Nadzieniem napełnić papryki. Ułożyć ciasno nacięciami do góry w naczyniu żaroodpornym. Podlać odrobina wody. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20-30 minut (zależy to od mięsistości papryki).
uwagi:
Podawać z sosem pomidorowym.