Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Glazurowana tarta ze śliwkami

Suszone śliwki obficie nasączone brandy oraz kremowe nadzienie sprawiają, że smak tego deseru trudno zapomnieć

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 90 minut

liczba porcji: 8

składniki:
Ciasto:
półtorej szklnaki mąki
szczypta soli
pół kostki masła
2 łyżeczki cukru pudru
2 żółtka
Nadzienie:
1 szklanka suszonych śliwek
5 łyżek brandy
2/3 szklanki śmietany
1 cukier waniliowy
3 jaja
1/4 szklanki cukru pudru
4 łyżki dżemu morelowego
cukier puder do posypania

przyrządzanie:

Suszone śliwki włożyć do miseczki i zalać 4 łyżkami brandy. Odstawić na godzinę, aby śliwki wchłonęły alkohol. W celu przygotowania ciasta do maki dodać posiekane masło i szczyptę soli oraz cukier i żółtka. Szybko zagnieść i uformować w kulę. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim okrągłą formę o średnicy ok. 25 cm. Nakłuć w kilku miejscach widelcem, przykryć pergaminem i wypełnić ryżem. Piec przez 15 minut. Usunąć pergamin i ryż i piec następne 5 minut. Na cieście w równej odległości ułożyć śliwki. Alkohol pozostawić w miseczce.
Przygotować nadzienie: śmietanę i mleko wlać do rondla, dodać cukier waniliowy i podgrzać. W miseczce wymieszać na gładką masę jaja i cukier. Dodać do nich gorące mleko i śmietanę. Ubijać do uzyskania gładkiego kremu. Wszystko schłodzić i dopiero wtedy polać kremem tartę. Zapiekać 25 minut. W tym czasie przze sitko przetrzeć dżem morelowy. Dodać do niego pozostały alkohol i delikatnie podgrzać. Rozgrzanym dżemem glazurować tartę.

uwagi:
Podawać na ciepło lub na zimno posypaną cukrem pudrem