Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Tartaletki z dynią i fetą

Treściwe, choć nieduże danie z dynią, fetą i czarnymi oliwkami

czas: 90 minut

liczba porcji: 6

składniki:
Ciasto:
400 g mąki
125 g masła
1 jajko
2 - 3 łyżki zimnej wody
sól, pieprz
tłuszcz do posmarowania foremek
2-3 łyżki mąki do posypania foremek
Nadzienie:
1 kg dyni
150 g sera feta
20 czarnych drylowanych oliwek
1 ząbek czosnku
2 jajka
sok z połówki cytryny
125 ml śmietany
oliwa z oliwek
sól, pieprz, curry

przyrządzanie:

Dynię obrać, miąższ pokroić w drobne kawałki i dusić do miękkości przez ok. 20 minut na odrobinie rozgrzanej oliwy, często mieszając.
W czasie gdy dynia się dusi, z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować w kulę i włożyć do lodówki.
Gdy dynia ostygnie, zmiksować ją dokładnie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli, pamiętając, że feta jest bardzo słona, pieprz, curry, roztrzepane jajka, śmietanę, sok z połówki cytryny i dokładnie wymieszać. Następnie połączyć z pokrojonymi drobno czarnymi oliwkami. Fetę pokroić w drobne kostki.
Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim nasmarowane tłuszczem i wysypane mąką foremki do tartaletek. Nakłuć w kilku miejscach i podpiekać w temepraturze 180 stopni przez 5-7 minut. Na ciasto wyłożyć nadzienie i do każdej tartaletki wrzucić kilka malutkich kostek fety. Piec dalsze 20 minut. Podawać na ciepło.