Przygotowanie tej mrożonki to najprostszy sposób, aby w zimę cieszyć się smakiem grzybowych sosów czy zup
przepis z kuchni: polskiej
czas: 60 minut
składniki:
kapelusze i nóżki leśnych grzybów (borowiki, maślaki, podgrzybki, koźlarze itd)
tłuszcz
sól, pieprz
przyrządzanie:
Grzyby dokładnie oczyścić (z maślaków zdjąć skórkę), umys i osączyć. Kroic w kawałki i dusić przez ok. 20 w garnku o grubym dnie dodając odrobinę oleju, sól i pieprz. często mieszac i nie przykrywac pokrywką. Nastepnie wystudzić i przekładać do torebek do mrożenia i zamrażać. Tak przygotowane grzyby można przechowywać przez wiele miesięcy.
uwagi:
Do tej mrożonki można używać grzybów, ktore z powodu np. uszkodzonych kapeluszy nie nadają się do marynowania czy suszenia.