Niesłychanie wykwintna przystawka ze śledzi - idealnie smakuje z kieliszkiem wytrawnego szampana
przepis z kuchni: rosyjskiej
czas: 30 minut + 4 godziny i 24 godziny chłodzenia
liczba porcji: 6
składniki:
1 kg matiesów
2/3 szklnaki octu winnego
po 1 łyżeczce cukru i soli
3 łyżki majonezu
5 łyżek gęstej śmietany
1 posiekana cebula
2 ząbki czosnku
3 łyzki czarnego lub czerwonego kawioru
1 łyżka posiekanego koperku
przyrządzanie:
1,5 szklanki wody wymieszać z octem, cukrem i solą. Opłukane śledzie zalać marynatą i odstawić na 4 godziny do lodówki.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Składniki sosu: majonez, śmietanę, posiekaną cebulę oraz kawior wymieszać. Śledzie wyjąć z marynaty i dokładnie osuszyć. Ułożyć na głębokim półmisku i polać przygotowanym sosem. Przykryć folią i odstawić na 24 godzinydo lodówki. Przed podaniem ozdobić gałązkami koperku.