Przykład twórczego połaczenia smaków z różnych stron świata - makaron w aromatycznym "seledynowym" sosie
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
2 awokado
100 g sera ricotta
150 ml jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka
sól, pieprz
tarty parmezan do posypania
przyrządzanie:
Makaron ugotować al dente wegług przepisu podanego na opakowaniu w dużej ilości osolonego wrzątku z odorbiną wody.
Awokado obrać ze skórki i rozgnieść widelcem. Dodać serek ricotta, jogurt oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko dokładnie wymieszać. Podgrzać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem cytrynowym.
Odsączony makaron wymieszać z sosem i chwilę podgrzewać. Przed podaniem poyspać każdą porcję tartym pramezanem.