Klasyczne połączenie tuńczyka, anchois i pomidorów w sosie do ciekawego makaronu zite
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 2
składniki:
300 g makaronu zite
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
3 dojrzałe pomidory
4 filecików anchois
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
1/4 szklanki olwy z oliwek
suszony tymianek i bazylia
sól, pieprz
przyrządzanie:
Makron zite ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z
odrobiną oliwy.
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojony niezbyt drobno czosnek i odsączone posiekane filecki anchios. Smażyć przez minutę, po czym dodać wino i suszony tymianek oraz bazylię. Dusić bez przykrycia przez ok. 10 minut. Następnie zmniejszyć ogień, dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz odsączonego tuńczyka. Chwilę dusić, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do sosu dodać odsączony makaron i chwilę podgrzewać. Podawać na ogrzanych talerzach.
uwagi:
Zamiast zite (czyli makaronu z dziurką w środku) można użyć tagliatelle czy spaghetti