W tych cudownych okolicznościach przyrody grzechem jest zaszywanie się w budynku. Najlepszym rozwiązaniem jest gotowanie na zielonej trawce...
To już drugi nasz odcinek poświęcony urokom grillowania. Ubiegłoroczny znajdziecie TUTAJ.
W tym roku postanowiliśmy zaproponować kilka nowych potraw. Tradycją (pominąwszy karkóweczki i kiełbaski) jest przyrządzanie ziemniaków. Podstawową wersję – ciepłe kartofelki z żaru ogniskowego jadł już chyba każdy. Wykorzystując grill przygotować możemy tradycyjne danie wielkopolskie PIECZONE ZIEMNIAKI Z GZIKIEM, czyli mocno doprawionym twarogiem. Dla miłośników zapieczonych kolorowych warzyw polecić możemy BAKŁAŻAN FASZEROWANY oraz POMIDORY FASZEROWANE FETĄ. Po przyrządzeniu tych pyszności na pewno porzucimy precz myśl, ze grill to dania proste, by nie powiedzieć siermiężne.
Dowodem na to jest też król górskich potoków, tu przyrządzany ze składnikami dawniej Góralom raczej niedostępnymi. PSTRĄG Z NADZIENIEM Z RYŻU I RODZYNEK to kulinarna orgia prosto z grilla. Polecamy!!!
Do wszystkich ciepłych potraw idealnym dodatkiem będzie aromatyczne MASŁO CYTRYNOWO – PIETRUSZKOWE.
Na świeżym powietrzu polecamy przyrządzenie sałatek. Idealnie do ciepłych potraw nadawać się będą SAŁATKA Z KIEŁKAMI SŁONECZNIKA oraz SAŁATKA Z FETĄ.
Z chęcią przetestujemy i zamieścimy na stronie także Wasze potrawy.