Niezykle wykwintne, choć nietrudne do przygotowania danie z serc karczochów, pomidorów i parmezanu
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 1 godzina
liczba porcji: 2
składniki:
8 karczochów
4 duże pomidory
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz, suszona bazylia
przyrządzanie:
Z karczochów wyciąć serca – obrać wszystkie wierzchnie liście, odciąć łodygę i z dna kwiaitu wyciąć jadalną część. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić oczyszcone serca. Dolac nieco wody i dusić na małym ogniu. Pomidory zanurzyć na chwilę we wrzątku i obrać ze skórek. Wyciąć szypułki i pokroić na drobne kawałki. Dodać do karczochów razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i bazylią. Doprawić do smaku i dusić do miękkości karczochów. Przed podaniem posypać płatkami parmezanu.