Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Smak Lata

Latem apetyt na ciepłe potrawy znacząco spada. Ponieważ w tym okresie mamy bogatą ofertę owoców i warzyw możemy przyrządzić różnego rodzaju sałatki. Mają ona korzystny wpływ na nasz organizm. Są źródłem witamin, minerałów i błonnika. W artykule znajdują się przepisy na wyjątkowe i znakomite sałatki mające orzeźwiający wpływ na nasz organizm w upalne, letnie dni.

Letnia aura nie zachęca do jedzenia. Gdy na zewnątrz temperatura w słońcu idzie w górę nasz apetyt gwałtownie spada. Jednak coś jeść trzeba. W upalne dni doskonale sprawdzają się sałatki – ich przygotowanie nie pochłania wiele czasu, a one same dobrze przygotowane potrafią ochłodzić nasz organizm.

Owocowo
Dla tych, którzy latem nie przepadają za mięsem, natomiast cenią dojrzewające w letnim słońcu owoce polecamy sałatkę owocową. Wystarczy tylko wybrać pulę ulubionych owoców: mandarynki, banany, brzoskwinie, winogrona, jabłka – pokroić i ze sobą wymieszać. Potrawa doskonale sprawdza się jako deser, a w wielkie upały nawet główne danie – jest pożywna i smaczna, w dodatku gasi pragnienie.

Mięsnie
O tej porze roku serwujemy mięsa w nieco zmodyfikowanej formie. Na stołach pojawiają się one przeważnie wieczorami, podczas grillowania z rodziną i przyjaciółmi. Prócz gorących kiełbas prosto z rusztu, z którymi nie można przesadzać, warto zaserwować mięso podane w sałatce np. tej z mniej kalorycznego kurczaka. Potrzebujemy:

  • 20 dag smażonej, gotowanej lub wędzonej piersi kurczaka,
  • 5 dag rodzynek,
  • 5 dag posiekanych orzechów włoskich,
  • 25 dag białych części porów,
  • 4 łyżki Dressingu Jogurtowego Develey,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz

Sałatka powstaje szybko i prosto: mięso kroimy w kosteczkę, pory w talarki układamy na sicie i sparzamy wrzątkiem, a następnie polewamy zimną wodą. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut, potem odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dodajemy orzechy, sok z cytryny i Dressing Jogurtowy Develey. Przyprawiamy solą i pieprzem. Esteci swoją sałatkę mogą udekorować połówkami orzecha,

Warzywnie
W sałatce warto wykorzystać warzywa, które jesteśmy w stanie wyhodować sami. Dużą popularnością w lipcu cieszy się rzodkiewka. Jej charakterystyczny smak doskonale sprawdza się na letnich stołach. Oto jedna z rzodkiewkowych propozycji:
Łączymy takie składniki:

  • 4 ugotowane i pokrojone w ósemki jaja,
  • 2 pęczki poszatkowanej rzodkiewki,
  • 1/2 główki porwanej palcami sałaty rzymskiej,
  • garść liści rukoli.

Do wymieszanych składników dodajemy 2-3 łyżki oliwy, łyżkę soku z cytryny, sól i pieprz. Powstaje istna pychota!