Jesień to nie czas na depresję. Cieszmy się i radujmy, bo natura daje nam wtedy niezywkle aromatyczne warzywa w niezwykle niskich cenach.
Zacznijmy od SAŁATKI SYCYLIJSKIEJ. Trochę energii i dodatek anchois pozwala z papryki i pomidorów uzyskać smak, który mile nas zaskoczy. Jeśli z bazarku przynieśliśmy małe cukinie, to jako przystawkę przygotujmy sobie SMAŻONĄ CUKINIĘ Z ORZESZKAMI PINIOWYMI. Jeśli kupiliśmy większe egzemplarze, przygotujmy z nich ZUPĘ Z CUKINII.
Klasyką jesieni jest LECZO. O ilości wariacji i kombinacji świadczy ilość komentarzy, które napisaliście pod tą potrawą. Równie wiele emocji wzbudzić może PATELNIA PROWANSALSKA – wbrew pozorom proste danie przygotowywane na bazie bakłażanów i cukinii. Smak MUSAKI, czyli tradycyjnego greckiego przysmaku, wydobędzie z sezonowego przygnębienia nawet największego malkontenta. Co więcej, liczba wariacji przy tym daniu jest ograniczona tylko naszą fantazją. Trochę pracy trzeba włożyć w przygotowanie PIEROŻKÓW Z DYNIĄ, ale smak, który uzyskamy pozwoli nam o tym zapomnieć. Na koniec polecamy PAPRYKĘ PIECZONĄ Z RICOTTĄ. Jakby to zaśpiewał Bogusław Linda “nigdy więcej to danie nie smakuje tak jak teraz”.