Takim naleśnikom - nadziewanym lekkim serkiem ricotta i aromatycznymi jagodami - nikt się nie oprze
czas: 20 minut
liczba porcji: 4
składniki:
1 jajo
60 - 70 g mąki
1/4 szklanki gazowanej wody mineralnej
1/4 szklanki mleka szczypta soli tłuszcz do smażenia
Nadzienie:
200 g serka ricotta
2 łyżki naturalnego jogurtu
2 łyżki cukru pudru
3/4 szklanki jagód
100 ml śmietany (lub jogurtu) posłodzonej do smaku
przyrządzanie:
Składniki ciasta zmiksować, w razie gdy jest zbyt gęste dodać nieco wody, a gdy zbyt rzadkie – mąki. Odstawić na 15 minut. W tym czasie przygotować nadzienie – ricottę wymieszać z jogurtem i cukrem. Dodać jagody pozostawiając trochę do dekoracji. Na dużej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju – ok. 1 łyżkę, dokładnie rozprowadzić po powierzchni. Wlewać nieco ciasta i poruszając patelnią rozlewać na całej powierzchni. Smażyć na złoty kolor, następnie naleśnik przewrócić. Na środku układać nadzienie, zwijać w rulon. Gotowy naleśnik polać śmietaną, udekorować jagodami.