Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pieczone pierożki wigilijne

Tradycyjne kurpiowske danie wigilijne - małe pierożki z nadzieniem z kapusty kiszonej i grzybów

przepis z kuchni: polskiej

czas: 40 minut + min. 2 godz. chłodzenia ciasta

liczba porcji: 6

składniki:

Ciasto:
150 g masła
3 szklanki mąki
3 łyżki śmietany
2 żółtka
sól, pieprz

Nadzienie:
200 g pieczarek
200 g kiszonej kapusty
10 szt.suszonych leśnych grzybów
1 cebula
1/2 łyżeczki nasion kopru
sól, pieprz
2 łyżki oliwy|
2 surowe białka

 

 

przyrządzanie:

Do przesianej mąki dodać schłodzone masło, posiekać nożem, dodać żółtka, śmietanę, sól i szybko zagnieść gładkie ciasto. Owinąć je w folię aluminiową i wstawić na 2 -3 godziny do lodówki.
W celu przygotowania farszu posiekać kapustę, dodać nasiona kopru, włożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Gotować ok. 10 minut pod przykryciem, następnie odparować. Suszone grzyby zalać wrzątkiem, po 10 minutach odsączyć i razem z pieczarkami, cebulą drobno posiekać. Wrzucić na patlenię na rozgrzany olej, podsmażyć. Dodać kapustę i jeszcze chwilę smażyć, pod koniec doprawić mocno do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, wystudzić, dodać rozmącone białko.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko przygotowane ciasto, pokroić je w kwadraty, nadziewać przygotowanym farszem i zlepiać. Układać na wyłożnej papierem do pieczenia lub folią aluminiową blasze, smarować rozmąconym białkiem i piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni na złoty kolor przez ok. 25 minut. Podawać na gorąco lub zimno.