W tych paczuszkach oprócz makaronu fettucine znaleźć można krewtki i pyszny sos pesto
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 40 minut
liczba porcji: 4
składniki:
500 g makaronu fettucine (ew. tagliatelle)
150 ml pesto z bazylii
4 łyżeczki oliwy z oliwek
500 g obgotowanych i obranych krewetek
2 ząbki czosnku
125 ml białego wytrwnego wina
sól, pieprz
przyrządzanie:
Makaron gotować w osolonym wrzątku z odrobiną oliwy krócej niż podano na opakowaniu (na półtwarodo). Odsączyć wymieszać z połową sosu pesto.
Z papieru do pieczenia wyciąć cztery kwadraty. Na środku każdego z nich umieszczać makaron, na nim po łyżeczce oliwy i po kilka krewetek. Resztę pesto wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wyłożyć na krewetki. Zawrtość wszystkich paczuszek nieco posolić, obficie skropić winem. Brzegi papieru zwilżyć i składać. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku ok. 10 minut. Po wyjęciu układać na ogrzanych talerzach i natychmiast podawać.