Coś dla miłośników czekolady - niebiańsko lekka pianka z dodatkiem bitej śmietany
przepis z kuchni: francuskiej
czas: 30 minut + 3 godziny chłodzenia
liczba porcji: 4
składniki:
200 g czekolady deserowej (2 tabliczki)
2 łyżki brandy, cointreau lub grand marnier
4 łyżki wody mineralnej
30 g masła
3 jaja
55 g cukru
125 ml śmietanki kremówki
przyrządzanie:
Do rondla wrzucić posiekaną drobno czekoladę, brandy i wodę. Ustawić na małym ogniu i podgrzewać, wciąż mieszając aż powstanie gęsta masa. Zdjąć z ognia, dodać masło i dokładnie utrzeć. Dodawać po jednym żółtku i energicznie mieszać do momentu aż powstanie gładka masa. Odstawić do ostygnięcia.
Do suchej miski wlać białka i ubić je na sztywą pianę, dodając przed końcem ubijania cukier. Do masy czekoladowej dodać kilka łyżek piany i dokładnie wymieszać.
Ubić schłodzoną śmietanę (36 %). Przełożyć ją do masy czekoladowej, dodać pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać. Masę przekładać do małych miseczek, każdą z nich przykryć folią spożywczą i chłodzić ok. 3 godzin.