Liście sałaty z plasterkami rzodkiewki nabierają zupełnie nowego smaku posypane wędzonym litewskim twarogiem
przepis z kuchni: litewskiej
czas: 15 minut
liczba porcji: 4
składniki:
400 g liści sałaty
pęczek rzodkiewek|
200 g wędzonego twarogu z przyprawami
3 łyżki oliwy
2 łyżki octu z białego wina
sól, świeżo zmielony pieprz
2 łyżki posiekanego koperku
przyrządzanie:
Sałatę i rzodkiewki umyć. Liście porwać na małe kawałki, rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki. Kawałki sałaty ułożyć na dużych talerzach, na nich plasterki rzodkiewek. Polać sosem przygotowanym z oliwy, octu i soli, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Ser pokruszyć i posypać nim sałatkę. Posypać koperkiem.