Pizza ze świeżym szpinakiem, jajami na twardo i migdałową skorupką
przepis z kuchni: włoskiej
czas: maksymalnie 2,5 godz. - w zależności od wariantu
liczba porcji: 2
składniki:
2 łyżki świeżo startego parmezanu (patrz też składniki ciasta i sosu)
sos pomidorowy
200 g szpinaku
2 łyżki oliwy z oliwek
mała czerwona cebula
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
2 jaja na twardo
1 łyżka bułki tartej
2/3 łyżki świeżo startego sera gruyere
2 łyżki płatków migdałowych
oliwa z oliwek
sól, pieprz
przyrządzanie:
Na cieśnie CIENKIM lub PUSZYSTYM rozprowadzić SOS POMIDOROWY. Szpinak umyć, usunąć twarde łodyżki i osuszyć. Na rozgrznej oliwie zeszklić pokrajoną w krążki cebulę. Dodać szpinak i dalej dusić aż zmięknie. Odlać płyn, a liście wraz z cebulą rozłożyć na cieście. Posypać gałką muszkatałową. Jaja obrać, pokroić w plasterki, ułożyć na szpinaku. Posypać płatkami migdałowymi, na których rozłożyć mieszankę parmezanu i bułki tartej oraz oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 20 minut do chwili zrumienienia wierzchu.