Kiedyś przyrządzenie jakiejkolwiek azjatyckiej potrawy w naszym kraju graniczyło z cudem. A teraz? Każdy z listy głównych składników, które powinniśmy mieć zanim siądziemy do przygotowania potraw, bez problemu kupimy w każdym z większych marketów. Niektóre z nich przygotowały nawet specjalne stoiska, na których produkty te znajdziemy nie dość że bez problemu, to jeszcze w dość przystępnych cenach.
Kuchnia tajska opiera się na zrównoważeniu pięciu smaków: słonego, gorzkiego, słodkiego, kwaśnego i ostrego. Balans między nimi zachowujemy między innymi stosując takie podstawowe produkty jak: ryż, kokos, limonka, papryczka chili, czosnek, trawa cytrynowa, kolendra, imbir. To co powstaje z połączenia części z nich, przechodzi wyobrażenia każdego, kto z kuchnią azjatycką nie miał przedtem nic wspólnego.
Już przyrządzenie ZUPY OSTRO-KWAŚNEJ Z KREWETKAMI pokazuje nam, że to co smakuje egzotycznie, wcale nie jest trudne do przygotowania. Poczucie, że możemy być mistrzami kuchni tajskiej wzmocni się w nas, gdy zaserwujemy BROKUŁY W SOSIE OSTRYGOWYM oraz TAJSKĄ SAŁATKĘ Z OGÓRKA.
Jeśli mamy ochotę przyrządzić małe co nieco, sięgnijmy po NADZIEWANY OMLET PO TAJSKU. Bardziej treściwym posiłkiem mogą być MAKARON Z KREWETKAMI I SEZAMEM lub TAJSKIE PLACUSZKI RYBNE Z OSTRYM SOSEM. Dodatkowo możemy podać KAPUSTĘ PAK CHOI Z KRABAMI.
Na deser podać możemy BANANY W MLEKU KOKOSOWYM, a do tego przygotować niezwykły w swym smaku KOKTAJL PO TAJSKU.
Jeśli nigdy nie byliście w Tajlandii, to po spróbowaniu którejkolwiek z tych potraw na pewno zechcecie tam pojechać.