Łatwo dostępne, popularne u nas składniki zyskują egzotyczny smak dzięki typowo orientalnym przyprawom
przepis z kuchni: indyjskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
pół szklanki oleju
po 1 łyżeczce ziaren kminku, nasion cebuli i gorczycy
2 suszone czerwone chilii
4 pomidory
1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
3 zmiażdżone ząbki czosnku
300 g zielonej fasolki szparagowej
4 ziemniaki
2 zielone chilli
świeże listki kolendry
sól
przyrządzanie:
W dużym rondlu rozgrzać olej. Wsypać kminek, gorczycę, nasiona cebuli oraz roztartą suszoną chilli i chwilę smażyć, ciągle mieszając. Dodać imbir oraz czonsek, chwilę razem smażyć, a następnie wrzucić obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz oczyszczoną z włókien, pokrojoną w kawałki fasolkę. Smażyć przez ok. 5 minut, często mieszając. Następnie dolać nieco wody, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 10 – 15 minut do miękkości ziemniaków. Chwilę przed końcem dodać pokrojone w plastry pomidory, doprawić do smaku solą. Podawać ozdobione posiekaną zieloną papryczką chilli i liśćmi kolendry.