Choć jajka po benedyktyńsku są wyjątkowo wykwintną propozycją na śniadanie, to niezbyt trudno je przygotować
przepis z kuchni: francuskiej
czas: 15 minut
liczba porcji: 2
składniki:
2 jaja
2 kromki pszennego chleba
1 łyżka masła
2 - 3 łyżki kiełków rzeżuchy (lub lucerny)
sól, pieprz
ew. 2 plasterki wędzonej szynki
2 łyżki octu winnego
przyrządzanie:
Z kromek chleba szklanką wyciąć kółka. W niezbyt głębokim dużym rondlu zagotować wodę, wlać ocet. Delikatnie wbijać jaja. Gotować chwilę do ścięcia (w zależności od upodobań). Kółka z chleba opiec w tosterze lub pod grille, posmarować masłem, posypać kiełkami. Łyżką cedzakową delikatnie wyjmować jaja, układać je na przygotowanych grzankach, posolić, posypać pieprzem i kiełkami.
uwagi:
Na grzankach przed ułożeniem jaj można kłaść plasterki szynki.